A Global Warning

Today, Anggie Setia (senior advisor of The Cure For Tomorrow) and I went to Usmar Ismail Hall, Kuningan. Yesterday she contacted me: “Hey, I’ve got a good news for you. I have 2 tickets…” I wasn’t aware enough about the event, but then, I decided to go (though I had to miss the match between Indonesia and the Korea Republic) because it really sounded interesting.

So, I took off from school to Pasar Festival, our meeting point. And then, we walked to the venue. I was in a bit of doubt at first, because in the front of the venue there were no banners at all about the event. When we got inside, we were instantly welcomed by a few environmental-friendly corporations’ stands such as WWF, Equinox Publishing (the one who held this event), XS, Aksara Bookstore, etc. It was cool. The mineral water was even served in the old packaging (bottles made of glass). They exhibited solar energy technology and led lighting too. There were banners with earthy messages everywhere, like “Plant A Tree”, “Save Ink and Paper”, “Use Recycled Papers”… And I got:

climate-crisis.jpgdsc00100.jpg

  • Tas kain Aksara Goes Green (Rp10.000,-)
  • 1 rim of CyclusOffice recycled paper (Rp55.000,-)
  • WWF “Reuse, Refill, Reduce, Recycle” pins (for free)
  • WWF “Power Switch” keychain with facts about energy and global warming (for free)
  • Pictures!
  • A wonderful experience! Why?

If you have seen David Guggenheim‘s “An Inconvenient Truth“, this is not the movie screening. This is the live presentation! There was an expatriate who lives in Bali, named Emerald Starr. He was ordered by Al Gore himself to present about global warming phenomenon in South East Asia. He came all the way to Jakarta for this event.

Marvelous! Unfortunately, although the tickets were given for free (by the internet), the seats were not fully equipped. The presentation room looked like a cinema studio/hall, like in 21 Cineplex. So the venue was cozy enough.

The presentation was better than the one which was used by Al Gore in the movie, because WWF added more about Indonesia (especially the deforestation issue). One thing which was too bad: I was the only high school student who went there.

After the presentation from Emerald Starr for about one and half an hour, Mark Twain (the CEO of Equinox Publishing) told us some story about the reason why did his company became environmental friendly. One day, he watched “An Inconvenient Truth” and asked himself, “what can I do to stop global warming?”. So, he ordered recycled paper to Denmark, and since then, every single book which is published by Equinox Publishing will be printed on recycled papers. He said, “I am a businessman, but I sell my new books with the same price, although I used recycled papers which cost twice the price of regular photocopy papers. My profit became less because of that… but it’s okay.”

(We Don’t) Thank You For Smoking

Beberapa hari yang lalu, saya login lagi di Voices of Youth yg (to be honest) udah lama nggak saya buka, hehe. Terus, pas lagi lihat-lihat forum, saya langsung aja buka yg paling menarik dan paling saya concern about: SMOKING! Wow. Yap. I spent my JHS campaigning about ‘no smoking’ to my friends. Some of them quit, sisanya yaaaaah begitu-begitu aja.Semua yg ikut diskusi, terutama yg berasal dari Indonesia, sepakat bahwa masalahnya ada di pemerintah/undang-undang (berikut penerapannya). Kalo yg di Belanda, mereka cerita bahwa di sana ganja dijual bebas. Asal bisa ngasihliat KTP, ganja bisa dibeli di coffee shops. Kita juga membahas masalah seperti bahaya-bahaya rokok, dan peringatan pemerintah yg ga digubris masyarakat. Banyak yg berpendapat bahwa peringatan kayak gitu cuma kepentingan politik

doang –> supaya pemerintah dianggap sbg pemerintah yg baik, tapi ga melakukan apa-apa untuk menghentikan rokok krn pendapatan negara gede bgt dari rokok. Kalo emang memikirkan kesehatan (bukan kepentingan) rakyat, pasti mereka bakal ngusahain yg lain dong? Ngomongin apaan lagi ya?Di Spanyol (seperti di Jakarta), ada larangan merokok di tempat umum. Kalo keliatan nyalain rokok, harus bayar 30 Euro di tempat! Di Italia dan Irlandia juga dilarang. Seorang cewek di Missouri mengidap asma dan hampir semua orang di kotanya merokok. Jadi, dia ga bisa pergi ke restoran tanpa kena serangan asma.

Di Rusia, anak-anak berumur 10 tahun sudah merokok, regularly.

Di Afrika Selatan, ada larangan yang sama, tapi anak-anak berumur 8 tahun sudah mulai merokok. Para perokok mengaku mereka tahu bahaya merokok tetapi merokok adalah ADDICTION, jadi kata-kata kaya SMOKING KILLS ga berarti apa-apa buat mereka.

Oh iya. Ini nih yang paling penting! Ada seorang cewek bercerita, namanya Angelica, dia berumur 19 tahun dan tinggal di Vietnam. Ceritanya seperti ini…

My dad has been smoking since I was small. I’ve become the person who breathe that smoke since then… Time passed by, in Vietnam, most of men smoke, they think that it’s their prerogative and no need to ask any others, and I naturally become the victim. Right now, I know that I’m talented, I study well, I have beautiful dreams that to help the children in the world, and thousands of intentions… But I got the kind of cancer. And 19 is not a large number for the age, will I die of this? It’s not my fault. But I had become the indirect smoker since I was born!!!

Hayo, smokers, what do you think? Kalian membunuh seorang cewek muda yang memiliki bakat, minat, kecerdasan dan keinginan sejuta.. Cuma supaya dianggap ‘keren’, ‘gaul’, apalah. Cuma buat ngilangin stres, bosen, laper, ngantuk…(itu alesan yang pacar saya ‘ajukan’ setiap kali saya bertanya mengapa dia merokok)? Bukankah itu namanya egois? Ini baru 1 cewek yang bercerita, padahal di dunia ini ada 3 miliar penduduknya.

Kedua kakek saya, meninggal akibat merokok. Sakit paru-parulah akhirnya. Semua oom saya merokok, sepupu-sepupu gue minoritas merokok (sisanya masih punya cukup akal sehat bahwa rokok itu emang mahal dan buang-buang duit). Sementara sekarang, hukum rokok masih aja diperdebatkan. Untuk ustadz-ustadz yang merokok, mereka bilang rokok itu makruh. Untuk yang enggak, mereka bilang rokok itu haram. Ya wajar lah, dibilang haram, karena di Alquran dicantumkan bahwa yang haram itu adalah yg lebih banyak penyakit daripada khasiatnya, yang buang-buang uang, mengganggu orang lain, termasuk di kriteria rokok kan?

Satu hal yang saya suka dari rokok… Kalo bikin iklan bagus-bagus yah? Ya iyalah, duitnya juga banyak gitu. Untungnya di Indonesia produsen rokok masih mau nebus dosa, dengan mengadakan kegiatan sosial, kayak pemberian beasiswa oleh Sampoerna Foundation, misalnya.

Jadi.. tertarik to quit smoking? Ditunggu loh Indonesia bersih dari asep. Hihi.