Favourite Ice Creams from 4 Continents

Who does not love ice cream? Wherever I go, I always try to make a stop at as many ice cream joints as possible.  Here are a list of my favourite ice cream joints in 4 continents: America, Australia, Europe, and – of course – Asia!

Here are my choices of favourite ice creams from 4 continents!

Big Dipper

I spent a summer in Missoula of the “big sky country” Montana, United States, in 2010. Big Dipper is its most famous ice cream place. Not only it has an outlet near our place (we stayed in the dorm of the University of Montana), Big Dipper also has a number of ice cream trucks going around the city whenever something is happening (such as the outdoor cinema). Recommended flavours: white mint Oreo, huckleberry, and Mexican chocolate. Price: single cup/cone is $3.15.

Big Dipper Ice Cream
631 S. Higgins, Missoula MT 59801
(also available in Helena and Billings, MT, U.S.A.)

Fennochio

Fennochio is an ice cream place owned by an Italian family in Nice, France. It was established in 1966 at Place Rosetti, the center of Nice’s Old Town, where it still sits at the moment. Fennochio offers 59 ice creams and 35 sorbets in total. Recommended flavours: nocciolato, speculoos, pina colada.

Fennochio
2 place Rossetti and 6 rue de la Poissonerie — both in Nice’s Old Town.

Jock’s

Jock’s prides itself as “Melbourne’s best ice cream” and I would say, I believe it’s right! Established in 2001, Jock’s has always been a great sight of Albert Park area. The interior looks vintage, so does the flavours (they have something called Obamarama!). A must-go if you ever visit this majestic city. Recommended flavours: hokey pokey and chocolate, mandarin orange. Price: single cup/cone is $4.

Jock’s
83 Victoria Avenue, Albert Park

Anita – La Mamma del Gelato

A friend of mine recommended Anita and I tried the one at Bondi, just a few steps away from the beach. It offers ice cream, sorbet, vegan ice cream, and yogurt. Recommended flavours: watermelon and mint (you must not miss it), and something from the ice cream side (it’s difficult to pick one).

Anita – La Mamma del Gelato
28 Broadway, Chippendale, NSW

Gusto

I never get bored of traveling to Bali and there are certain places that I always go to whenever I fly there. One of the places would be Gusto Gelato, a modest, small ice cream place strategically located in Seminyak, but quite far from the hustle of the most crowded areas. At its affordable price, I can try two flavours at once, and it tastes just as good as the gelato I find in Rome, Italy. Recommended flavours: lemongrass, mascarpone. Prices: single cup/cone with two flavours for IDR 22,000 (around $1.7).

Gusto Gelateria
Jalan Mertanadi 46B, Seminyak, Bali

Ragusa

Established in 1932, Ragusa is one of the oldest ice cream places (that are still standing tall at this day and age) established in my hometown, Jakarta. Its ice cream is made of milk instead of heavy cream, which makes it distinctive. It’s always nice to spend an afternoon here, sitting in its old building, listening to street buskers, eating satay before/after the ice cream. Always a perfect date. Recommended flavours: spaghetti ice cream. Prices: single cup is IDR 15,000 (around $1), spaghetti ice cream is IDR 35,000 (around $3).

Ragusa Es Italia
Jalan Veteran I no. 10, Jakarta

Amame

Amame Ice Cream Therapy at my wedding

Amame Ice Cream Therapy at our wedding.

Favourite ice creams from 4 continents.

Okay, this one’s a bit cheating but I dearly love a certain flavour from the ice cream business I established with my best friends. Our ice cream, Amame Ice Cream Therapy, has this flavour made of marie biscuits and cream. We call it Big Warm Hugs (as the flavour feels like one!). We do not have an ice cream shop but we can cater your events, from birthdays to weddings. Fill in the comment box if you would like to try! Recommended flavours: Big Warm Hugs (marie biscuits & cream) and Joyous Relaxant (dark chocolate & mint). Prices: single cup is IDR 22,000.

Photos via Desination Missoula, Examiner, Fennochio, Little Bali Love,  Mel Hot or Not, and Electreats. Photo of Amame Ice Cream Therapy via its Instagram.

Summer 2016 – Melbourne

DSC05038 DSC05096 DSC05108 DSC05170

New life. Got a nice place in South Yarra. Visited a few places and festivals, like the St. Kilda Festival on Valentine’s Day and White Night. Then, Williamstown. NSW this weekend.

Our Honeymoon Trip at The Santai

I have always thought of Bali as the place to go to for a honeymoon. Well, the ideal one would probably be Maldives, but we just could not afford it — finance-wise and also schedule-wise. So, we went to Bali instead, and had the opportunity to stay at The Santai, a villa owned by LifestyleRetreats at Umalas area.

When we first arrived, we were welcomed by the hospitality of the staffs, particularly the butler. The Santai is a very private resort, with only around 11 villas in the premise, and there is a designated butler for each villa. We were going to have the 2-bedroom villa, as it was the smallest villa there is. However, Pak Jelantik – our butler for the day, let us know that our villa had been upgraded to the 3-bedroom villa!

What a beautiful honeymoon gift!

Our 3-bedroom villa was undeniably spacious. Of course – it was supposed to hold around 6 to 8 people in one go! The Santai is located in Kerobokan – Umalas, pretty far from downtown Canggu and Seminyak. Nevertheless, it was exactly what we needed as we were on our honeymoon. The Santai had everything that we needed and wanted, and of course, we did not have to leave the villa just to get food or the like.

DSC04416

The Santai went the extra mile to provide everything we asked for. I asked for a yoga mat to exercise, yet my partner asked for a PlayStation 4. :)) When we arrived our villa, both of these items were already available. The PlayStation 4 was even accompanied by plenty of games, including FIFA.

Food for us was one of the most important things as well. We were worried that we could not find decent food and the ones served in the villa might be too expensive (as how food in hotels and resorts usually are). When we checked the room service menu, apparently it was not expensive at all, especially for a villa as luxurious as The Santai. The food was affordable, served daily by the Gong Restaurant. I think it was even more affordable compared to the newly opened joints around Seminyak area.

For breakfast, we could choose whether we wanted to have it in our villa or in the restaurant. We asked for the breakfast to be served in our villa on our second day. I had these pancakes, along with hot tea and smoothies, while Adit chose to eat grilled salmon for his breakfast.

DSC04430

Not only in-villa breakfast, we could also ask for an in-villa spa treatment. During our stay, there was a “buy 1 get 1” promo for all spa treatments taken before noon.

Our villa was also equipped with a built-in kitchen, dining area, as well as living room. Although we were on honeymoon, I could use some time for myself, especially to write. Therefore, when Adit is using his time to swim, I would sit in the living room to write. Most of all, the place was very inspiring!

DSC04444 DSC04464

On the last night, though, we decided that we should (finally) hang out of the villa. So, we asked – quite suddenly – to our butler whether it is possible for us to rent a motorcycle to go around Seminyak area. (I desperately wanted to go to Potato Head Beach Club, as I had never been!) The butler magically was able to rent a motorcycle for us. It was a painless process! I still can’t believe we could easily got a motorcycle.

As I have mentioned, the service was top notch.

DSC04566
DSC04618

Our stay at The Santai is unforgettable and we definitely would love to go back. Or perhaps, we can also go to other resorts owned by LifestyleRetreats. :)

I would say, The Santai is perfectly suitable for families or groups of friends, as the villa are spacious and equipped by child-friendly amenities (floats, PlayStation, bicycles, etc.).
DSC04586

For more information regarding this resort, kindly go to LifestyleRetreats’ website or The Santai’s.

THE SANTAI
Umalas – Bali

Jalan Bumbak No.88A, Banjar Kelod Anyar
Kerobokan – Umalas, Bali – Indonesia

Tel: +62 361 900 26 99  or  +62 828 971 900 99
Fax: +62 361 900 25 77
E-mail: bliss@thesantai.com

Our First Duet Trip to Singapore

Saya dan adik saya yang berusia 9 tahun, Fara, baru saja diundang untuk mengunjungi Hospital Land dan mengikuti kegiatan Doctor-for-a-Day di Mount Elizabeth Hospital Novena, Singapura. Ketika menerima undangan tersebut, tentu saja saya segera mengiyakan ajakan ini, mengingat saya belum pernah berkesempatan untuk mengajak adik saya jalan-jalan.

Di hari Minggu pagi, tepatnya tanggal 28 September, kami pun berkunjung ke Mount Elizabeth bersama sejumlah perwakilan media asal Indonesia. Sesampainya di sana, ruangan lobi rumah sakit sudah disulap menjadi Hospital Land, di mana anak-anak berusia 4 sampai 10 tahun bisa belajar tentang berbagai profesi yang mendukung kegiatan di rumah sakit. Ada permainan A-B-SEE di mana anak-anak bisa menjadi optometrist, Build A Body di mana peserta bisa belajar soal anatomi tubuh, section untuk menjadi pharmacist, maupun belajar soal radiologi. Permainan-permainan ini dilengkapi dengan alat-alat yang child-friendly dan penuh warna – seperti yang biasa kita lihat di KidZania (bahkan mungkin lebih seru, karena diselenggarakannya di rumah sakit betulan). Fara dan teman-teman seusianya pun begitu bersemangat untuk tahu lebih banyak soal profesi-profesi yang berhubungan soal medis.

DSC01182 copy

Setelah selesai “berkelana” di Hospital Land, kami pun diajak ke lantai dua di mana para peserta bisa mengikuti kegiatan Doctor-for-a-Day. Sebagai pengantar, saya hanya diperbolehkan untuk mengobservasi dari luar, tetapi para peserta bahkan diminta untuk mengenakan scrubs yang biasa dipakai para dokter ketika hendak mengoperasi pasien. Di kegiatan ini, Fara belajar banyak hal soal menjadi dokter, mulai dari bagaimana caranya menggendong bayi di nursing room, sampai mengobati luka bakar bagi orang yang habis menjadi korban kebakaran di emergency room (bayi dan korbannya sih tentunya bohong-bohongan, ya).

Seru banget, deh, pokoknya! Kebetulan, Fara memang bercita-cita untuk menjadi dokter — walaupun sejauh ini keinginannya memang menjadi dokter hewan. :) Ia jadi tambah semangat, apalagi setelah sepulang dari acaranya, semua peserta dibekali dengan sertifikat dan berbagai badge yang menunjukkan bahwa mereka telah lulus menjadi “dokter” di Mount Elizabeth Hospital. Sekembalinya ke Jakarta, Fara pun bisa “mengalami ulang” perjalannya di Singapura dengan memainkan aplikasi Doctor-for-a-Day yang dirilis oleh Mount Elizabeth Hospital. Konon kabarnya, versi Bahasa Indonesia-nya akan diluncurkan akhir tahun ini.

It’s been a one-of-a-kind trip with my youngest sister! How about you? Pernah jalan-jalan ke mana dengan kakak atau adik kamu?

09072008672

Mariki: Bali!*

*) Ayo ke Bali!

Liburan!

Suddenly want to go to Bali again. Ada tawaran buat jalan-jalan ke Green Canyon besok, tapi belum tau juga, karena lagi nabung buat beli a Macbook :) I am so lost without it and I just can’t be attached to the computer 24/7. I need to have a portable one.

Jadi, liburan tahun lalu gue ke Bali bareng temen-temen. Sama sekolah sih sebenernya, sebelumnya mampir di Bandung sama Jogja dulu. Pas di Bali, tiap malem deh diabisin buat hura-hura di Kuta. Yaaaah, namanya juga anak SMA :p Setelah temen-temen gue balik, gue stay sama beberapa teman. Kita nginep di Wantilan, resort punya tantenya Nadia. Enak banget tempatnya, bikin nggak mau pulang :) Tapi lama-lama gue sama Nadia kebosenan juga gara-gara nggak bawa laptop buat internetan, dulu belum jaman handphone ber-WiFi, tiap hari isinya cuma berenang. Back to my roots!

Bali emang sempurna banget deh buat liburan! Costnya emang lebih mahal dari Jakarta sih, but I don’t really care, it’s all worth it. It was my first time in Bali, tapi seruuu banget! Gue mau ngomongin makanan aaah…

bali-093

Malem pertama di Kuta, kita makan di Kuta Food Festival (atau apalah namanya, sederetan Hard Rock dan Circle K Kuta Beach). Ada counter seafood gitu. Puas banget makannya! Berlima makan puas-puasin “cuma” abis 200 ribu! Jadi satu orang sekitar 40 ribu, itu udah termasuk segala macem seafood, dari ikan, cumi, kepiting, udang… Sampe sayurannya sekalian! Minumnya juga pake nambah. Abis makan di sana, anak-anak pada beli rokok di Circle K terus stargazing aja kita di Pantai Kuta dan foto-foto.

Yang bikin gue agak bingung, udah sampe Bali masih aja pada seneng makan McDonald’s, hihihi. Mungkin itu yang paling “jelas” kali yah, soalnya di Bali banyak sajian ‘ber’-darah, babi dan anjing, dan kita yang Muslim nggak mungkin mengkonsumsi itu. As you guessed, McD’s-nya lebih mahal dari McD’s Jakarta. Tapi yah… McD’s is a guilty pleasure for almost all of us right?

Apalagi ya makanan yang gue nikmati di Bali? Kita nggak pergi ke banyak tempat, soalnya di Wantilan disediain makanan yang sedap-sedap banget. Patungan beli bahan, dan dimasakin pasta, mi goreng (plus sayuran… mantap!), sampai opor ayam.

bali-283

Di malam sebelum hari terakhir kita di Bali, gue misah dari “roommates” gue untuk pergi sama salah satu temen gue yang juga tinggal di Sanur, beberapa ratus meter dari tempat gue tidur. Kita ditemenin tantenya ke Dreamland. Sunset di sana! Oke banget deh! :D Abis liat sunset, kita makan seafood di Pantai Jimbaran. Seru banget, soalnya bisa stargazing, liat pesawat take off karena deket banget sama Ngurah Rai, menghadap ke laut juga, sambil ngiri liat orang-orang pacaran yang ditemenin “pengamen” nyanyi lagu I’m Yours! Aaaaah gilaaa… Mau lagi gue.

Tapi, penemuan yang paling oke, adalah waktu kita main-main ke Pasar Sukowati. Gara-gara ada banyak banget yang nitip oleh-oleh, kita pun bolak-balik Pasar Sukowati. Gue nggak belanja banyak-banyak banget, akhirnya gue jalan-jalan keliling-keliling. Di satu sudut Pasar Sukowati, deket ATM BRI, ada bau-bau sedap gitu. Langsung aja deh gue ikuti… Ternyata ada yang jualan sate!

Pas gue tanya sate apakah itu, rupanya itu adalah sate ikan. Kayak otak-otak gitu rasanya, tapi dijadiin sate, dan itu super enak! Sepiring cuma 7 ribu, bisa pake kecap doang, bisa ditambahin nasi. Di sekitar situ emang banyak yang jualan nasi goreng, dan temen-temen gue beli makanan lain, gue nggak mempan sama makanan lain! Tiap ke Sukowati, gue makan sate ikan itu, Halal loh :)

09072008672

09072008671

And you know what, on our last day, kita bela-belain ke Sukowati buat beli 50 tusuk sate ikan untuk dibawa pulang ke Jakarta! Bayangin aja sekotak ikan ditaro di kolong kursi pesawat kecil milik penerbangan AirAsia! Yang di Jakarta juga pada “tersihir” sama keenakan satenya :D

Can’t wait to taste it again!

Apa makanan favorit lo yang cuma ada di tempat liburan? Care to share? :)

Wynford Way

Most of you have probably heard that I went to the UK. Not to meet Thom Yorke (although I’d be smiling like Joker all the time if I had the chance to bump into him around Trafalgar Square), I attended the Global Changemakers Guildford Forum 2009 instead. I might say that I was so lucky to get that opportunity. I’d like to thank my mum and dad, my family & friends, The British Council UK and Indonesia–especially Mr Fajar Anugerah who took a good care of me during my stay in London & Manchester, Astrid Wulandari (who let me know about this event), The Gibbons, The Pettits, The Nugrohos (who let me slept over at their place). It was a lifechanging experience.

I was there for two weeks. So how was London? It was real cold. Around 1 to 7 Celcius degrees. It was killing me on the first days, but it got better.

Continue reading