QUIZ: What’s your passion?

I once asked Ryan what is his passion and how he discovered it within himself. He replied with another question: “What is the activity that will make you feel like dying if you are forbidden to do it for the rest of your life?” To him, it would be drawing and illustrating. Mine would be writing.

I have been very fortunate of being able to pursue my passion and my dreams. Not only through DreamCatcher, but also through other means of activities, such as having other writing projects. You know what would be the biggest presents of being a writer? For me, that would be hearing what people say about your work; hearing their feedbacks, and most of all, knowing that what you wrote has left a mark in their hearts and thoughts. So, to those of you who have read my works and spoken out your mind about them, I would like to say: thank you.

To those of you who have not yet read DreamCatcher, I would be giving away two copies of the book for two winners (one copy for every winner). To win the book, leave a comment with your name, e-mail, and answer to the question “What is your passion?”. You can post as many comments as you like. I am going to choose the winners randomly using random.org on Saturday, 9 June 2012.

(Don’t forget to) live your dreams! x

UPDATE:

I have “picked” the winners by using random.org! The winners are commentators #61 and #75, and they are: Wenny Widyastuti & Adinda A. Mahakita! Congratulations!

117 thoughts on “QUIZ: What’s your passion?

  1. Yennesy says:

    My PAssion is Writing, especially a phoem. Memainkan kata-kata menjadi sajak berirama. Puisi itu menggetarkan jiwa, puisiku adalah hatiku. Puisi juga obat pengusir keresahan. Solusi penyampai rindu. Pernah lagi dapet banget sampai nulis 5puisi dalam waktu 1jam :)
    Puisi adalah kekuatan, yang lebih kuat dari suara. Dengan puisi aku ingin menyentuh hati siapa saja yang membacanya.

  2. fany says:

    Hmm my passions are.. Cooking and writing. I do love foods, that’s why I love cooking. I always try to make a new recipe. I love writing too. I have a blog,yea blogs occasionally. Isi blog aku gak jauh2 dari pengalaman dan opini2 aku (dan pastinya ada curhat2an). Aku slalu ngerasa blog aku kurang dari cukup,tapi ternyata,diluar itu ada yg berkomentar: ‘wah,bagus. kisah kamu menggiatkan aku buat belajar banget’. Definitely yes, I’m so happy to hear that. And I’d like to say.. Thanks. And go follow ur dreams! :)

  3. tsalitsafajrina says:

    doing many good things by good ways then those are benefit to others.
    “sebaik-baik orang adalah yang bermanfaat bagi sekitarnya.”

  4. tsalitsafajrina says:

    doing many good things by good ways then those are benefit to others.
    “sebaik-baik orang adalah yang bermanfaat bagi sekitarnya.”

  5. Sheila Kartika says:

    The part of “What is the activity that will make you feel like dying if you are forbidden to do it for the rest of your life?” really made me think. For me, travelling it is. The feeling of seeing and learning new places and its people, the culture, the food, everything! And the most important part is when you can learn to find yourself during the travelling. :)

  6. Ferinda says:

    To know what my passion is will be the greatest virtue. I’ve tried so many stuffs and I’m still getting caught up the most with writing, performing arts, and photography. Sounds too much? No, not really. I do each of it simply to feed my soul. Keep up the good work, you’re an inspiration<3

  7. wita says:

    My short term dream is being a voluntary teacher that will be sent to outer Java, one of the biggest island in Indonesia. That voluntary teacher has a duty to teach children in a small village that is very difficult to get high facility as what we easily get in our town. I think that it is a very kindness activity. It is not only share your knowledge, but also help them to keep their dreams come true, but I was fail. They didn’t mention my name on the list, but I think it is very useless if we keep our sorrow and don’t do anything, thus, I think, I’m gonna keep trying to be a good teacher in another way. Well, even though, I have another passion as a writer also, but the more we have experience, the more quality of our works we can do. Maybe, by standing around children, they can be my inspiration to make one or maybe more works. So, my passion is both being a teacher and an author. I hope it is not too much ^^, Thank you

  8. Rama says:

    Whats my passion? all of thing about geoscience, i love sea, i love mountain,i love sky and everything about that. I feel enjoy when i learn about that. Because with i learn about that i can know how great The Creator.

  9. Mezza says:

    Passion aku sih nulis, gambar, ngelukis, emm ngedit foto juga… Menurutku sangat menyenangkan sekali bisa menuangkan guyuran imajinasi dari kepala ke dalam beberapa wadah sekaligus…

  10. aryo says:

    I haven’t found the answer to that question and not sure if I ever find one – maybe I will but until now, and that is more than 5 internet years, I am a bit pessimistic :)

  11. Ima says:

    Passion? Menulis! Aku ingin menginspirasi banyak orang lewat tulisanku. Intinya itu. Tidak mudah untuk meyakinkan diriku bahwa ini memang passionku. Setelah yakin, rintangan untuk dapat mencapainya mulai berdatangan kak.

    Aku harus menentang keinginan orang tua yg ingin anaknya menjadi dokter. Di SMA, aku ambil jurusan IPA. Ketika sudah lulus, aku malah ‘banting stir’ mengambil jurusan IPS, Ilmu Komunikasi tepatnya. Ibu sempat marah. Tapi akhirnya, beliau memilih untuk mengalah. Membiarkan anaknya yg keras kepala ini menjalani passionnya. Sekarang tinggal membuktikan ke Ibu bahwa aku bisa hidup dengan mimpiku :)

  12. Renita purwanti says:

    talking about passion, sebenernya awalnya ragu dan gak tahu dimana passionku sebenernya mengingat banyak hal yang aku suka, tapi yang aku tahu setelah baca dari sebuah majalah passion is different with ambition, and different with job. Dan aku sebetulnya baru akhir akhir ini menyadari dimana passionku setelah tahu kalau passion is not only about what we dreaming about or what we do. Tapi buatku passion itu seperti gairah dan rasa dimana aku benar – benar nyaman akan hal itu, tanpa paksaan dan tekanan.

    Dari yang aku rasakan, my passions are for writing -thats the reason why i’m on my plan to publish my book soon- and public speaking, especially as a announcer and MC, awalnya aku gak sadar passionku adalah tentang public speaking, tapi mengingat gimana senengnya bisa tampil di muka umum dan bercuap – cuap setelah itu mendengar bagaimana tanggapan orang seems like an amazing feeling.

    thank you :))

  13. nizarn says:

    My passion is drawing…i love art especially interior design.saya juga suka menulis puisi..ada nilai estetika tg tak terhingga dikeduanya..and its so fun when i do what i love.

  14. kiranacipta says:

    my passion is …
    i love to learn new things with new hope and new spirit . join and make the big event , make an impact to people around me

  15. steffi angelina says:

    Fashion is my passion. And also the related thing, which involved creativity and beauty.
    I am the girl who unfortunately found her passion too late. Somehow I entered engineering major and now I’m in the 8th semester struggling to graduate. But I do believe nothing is too late. I have one step closer to get my bachelor degree for no reason I’m proud of. Yet it will be my first way out and start to do my dream. I really want to read your book, seems like a great inspiration for me and my future. :)

  16. claudia says:

    My passions are photography and making art. I’m not the type of person who would sit behind the desk and work from 9 to 5. I will easily get bored, distracted, and end up exploring Pinterest or scrolling down 9gag pages. I want to work either as an artist or photographer, or even doing both. A lot of people would raise their eyebrows when I say it, but I don’t really care. My dream is not intended to please everybody anyway.

  17. fitriani says:

    Passion ku kalau melihat definisi ka Alanda adalah bercerita,ngedongeng,berimajinasi :D..karena aku punya daya khayal yang tinggi..Aku bisa berbicara di depan cermin selama 5 jam nonstop mengenai satu topik mata kuliah!
    Dan ini juga salah satu caraku belajar (malu jg sih awal2 nya mengakui hal ini…heehhee). Aku akan ambil cermin paling gede di rumah dan starts acting like i’m a presenter or MC dan membawakan materi kuliah layaknya berita.
    Mungkin ini juga yang bikin aku dijagokan teman2 sekelas kalau lagi ada project presentation dari dosen. Aku suka mengolah kata dengan susunan yang menarik untuk membuat orang tertarik dengan topik yang kusampaikan.
    Tapi masalahku dalam menyelami ‘kemampuanku’ ini adalah ga dibarengi dengan kemampuan menulis hasil pemikiran dan juga kepercayaan diri dalam membawakan sebuah materi.
    Aku cenderung mikirin penampilan fisik dan sering jadi salah tingkah. Begitu juga dalam menuangkan hasil pemikiran menjadi sebuah tulisan, aku jarang mengeksplorasi agar kemampuanku menulis sejalan dengan kemampuanku mengkomunikasikan pemikiran secara lisan. Tentunya saya akan banyak belajar dan terus mengembangkan diri dalam hal ini.
    By the way, terimakasih Ka Alanda, karena definisimu aku jadi mengerti apa passionku (karena kalau aku disuruh untuk ga mengomentari suatu hal yang terjadi di tv -atau minimal curhatan teman- aku akan ngambek sengambeknya kalau dilarang ngomong) Yah, dengan kata lain aku cerewet+kepo…hehehe
    Gbu sist :D live your life!!

  18. yeni belawati says:

    passion aku adalah menulis.
    menulis apa saja, aku tak peduli ketika mereka menyebutku jayus, aku juga tak peduli ketika mereka menyebutku galau.
    tulisanku telah mendewasakanku, dalam proses yang kadang tak aku sadari, dan mungkin tidak akan pernah bisa mereka sadari.
    aku suka menulis saja, apapun bentuknya :))))

  19. icha felicielo says:

    my passion is same with you, Alanda, writing.
    writing is indicator of my life. when i write means i have a great life, everything is okay, but i have no idea or i have no time to write, i’m dying. seriously,,

    writing is my drug, my therapy. meluruskan apa yang kusut, dan mengeluarkan apa yang penuh di otak.

    sering ada belenggu yang membuatku enggan atau tak bisa menulis,, rasanya tawar, hidupku ga berwarna,, mungkin terdengar lebai, tapi itu nyata :D

    aku menulis apa yang aku suka, melewati batas norma, terkadang. hingga orang dapat mengenaliku dari tulisanku. aku lebih jujur dalam tulisan,, lebih terbuka, lebih bebas dalam tulisan, tak ada yang kepalsuan dalam tulisanku, aku tak pernah takut tentang apa komentar mereka yang membaca tulisanku. its just me, who really i am, you can find it in my writing. sometime silly, over romantic, kadang sedikit kasar, kadang menyemangati… semua tercecer di blog, tumblr, notes fb, dan sedikit beberapa di status”

    i adore you, Alanda.. betapa beruntungnya dirimu hidup di dalam kondisi yang mendukung semua bakatmu sejak kecil. hingga kamu bisa begini luar biasa :))

    aku harap suatu saat nanti aku bisa menulis buku, dan melakukan hal konyol, ke toko buku, stalking perkembangan bukuku sendiri, lalu membeli bukuku sendiri, sebiji :D

    hihi

  20. ardina grimaldy says:

    so i started my day with viewing your tweet and continue with reading your short inspired blogpost,and should be really thankful for that :) because, your short question does really make me “think”.
    what’s my passion??
    there’s few things really caught all my interest.
    i like to singing, cooking, writing sometimes, reading,,thinking,etc.
    but what activity makes me feel like dying if i forbidden to do it for the rest of life?
    its not like i don’t know what my passion is, but my point is that question makes me think, how far i could do to fulfill my desires, what have i done to learn more improved my skill and how could i called it passion if i did nothing,or if i did only so-so, if i did only because i still have times or chances to do it, or because of the routines, without some goals, progress or plan for achievement?
    so, thank you so much to Kak Alanda Kariza for remind me about my passion, singing and writing :)

  21. aimanwezteh says:

    My passion is anything related to internet. I can spend hours in front of laptops, either just stalking around or do something productive such as manage several websites and social media. I wish I can work online and earn money from my hobby=> surfing the virtual world >_< :D

  22. Andreas says:

    My passion since my childhood is being a great painter.
    tapi saat saya mulai remaja dan tau banyak hal, saya mulai mengembangkan mimpi saya lagi. mulai dari smp saya sangat kagum terhadap seni2 digital yg saya lihat di internet. sampai sekarang saya masih belajar desain grafis untuk bisa meraih mimpi saya itu, dan saya percaya akan indah pada waktunya ;)
    “cause passion make me life”

  23. Prastomo Wibisono says:

    For me, passion is something that makes me feels encouraged, makes my heart beats faster, something that makes me happy while I’m doing it or doing something that is related to it. I need years to find my passion, and thank God I’ve found my passion now, I found it recently, that is photography. I love to take pictures of people, I also love to take pictures of beautiful sceneries. No matter how bad are pictures that I’ve taken, it doesn’t make me stop taking picture. I will keep taking pictures, learn much more, and be a professional photographer! Wish me luck!!

  24. Denis Setyo says:

    Passions saya adalah traveling dan melakukan kegiatan di bidang sosial yang berkaitan dengan pemuda, anak-anak, pendidikan, dan perdamaian.
    Saya sangat mencintai dan menikmati kedua hal tersebut.
    Lewat traveling saya bisa belajar berbagai hal tentang kehidupan, pendewasaan hidup, dan nikmat yang luar biasa dari Sang Pencipta Kehidupan.
    Dan, saya selalu merasa bersemangat dan gembira ketika melakukan kegiatan sosial yang berfokus pada pemuda, anak-anak, pendidikan, dan perdamaian.
    I love and enjoy it! :)

  25. Marsya says:

    Kalau ditanya passion, aku akan langsung memilih ‘menulis’. Sejauh ini, aku hanya menulis untuk pleasure sendiri saja, menceritakan kegiatan sehari-hari dan pemikiran atau pendapat khusus lewat blog pribadi. Senangnya, ternyata banyak orang yang menghargai dan aku rasa itulah esensi dari menulis; menuangkan apa yang ada di dalam diri kita dan mengetahui bahwa orang di luar sana mengapresiasi pemikiran kita tersebut.:)

  26. Dama says:

    passion ku itu berbagi. mulai dari ngebagi hal yang paling simple dan gratis yaitu berbagi senyuman, berbagi ilmu, sampe berbagi rejeki.
    Rasanya dengan berbagi sama orang-orang sekitar itu bikin hati bahagia dan puas. lebih bahagia dari sekedar kita dapat sesuatu yang kita inginkan.

  27. Nitya Krisnantari says:

    Passion saya adalah memotret dan mengajar. Segala hal yang berkaitan dengan fotografi selalu menarik bagi saya. Begitu juga dengan mengajar, saya senang sekali setiap ada kesempatan berbagi ilmu dengan orang lain. Cita-cita saya menjadi guru fotografi. Saya berniat membagi ilmu fotografi yang sudah saya dapat kepada orang lain yang membutuhkan. Memotret pun selalu menyenangkan buat saya. Momen apapun dapat diabadikan dengan sebuah kamera. Saat ini saya berusaha menyelesaikan kuliah saya di jurusan keguruan Bahasa Inggris, juga menekuni bisnis foto saya :)

  28. nizar says:

    i do love art so much especially interior design and i love poem too…keduanya mempunyai nilai estetika yang tak terhingga menurut saya :D

  29. tsalitsafajrina says:

    doing many good things by good ways then those are benefit to others. “sebaik-baik orang adalah yang bermanfaat bagi sekitarnya.”

  30. halidahanun says:

    hmmm,,,bicara tentang passion kadang bikin gue bingung. gue suka banget baca novel. kadang nulis juga di blog. nulis cerita (sangat) pendek, my random thoughts, bahkan (seringnya) nulis unek-unek alias curcol. tapi nggak ada yg melebihi kecintaan gue sama baca dan koleksi buku. ingin banget bisa kerja/jadi bagian dari penerbit ternama, entah sebagai penulis, editor atau apapunlah. dan mimpi gue dari kecil, ingin banget punya taman bacaan. semoga mimpi itu segera terwujud :)

    jadi sebenernya apa passion gue? yah pokoknya seperti yang di atas itu :))

  31. Indah says:

    My passion is writing. Aku suka baca, aku suka nulis, maka dari itu aku suka nge-blog dan stalking blog mereka2 yang sangat menginspirasi bagiku termasuk blog ini. Hai Alanda, semoga aku yang dapat Dream Catcher nya ya, amin :)

  32. dewi nuraini says:

    passion saya adalah memasak, mencoba resep-resep baru yang sesuai dengan keinginan saya. hal ini pulalah yang menuntun saya untuk memilih jurusan kuliah gizi kesehatan. dan terbukti loo kalau kita menuruti passion kita hasilnya lebih maksimal, Setiap kali saya praktikum memasak di kampus, alhamdulillah hasilnya tidak pernah mengecewakan dosen :D. Dari passion ini pulalah kemudian saya bermimpi untuk memiliki bakery ternama di Indonesia yang juga go Internasional biar gak bakery asing aja yang menjajah Indonesia \:D/. So, call me a dreamcatcher :)

  33. rad says:

    I think it is certainly obvious that my passion is debating. I took an oath not to stop debating even when undergoing my postgraduate degrees until I could advance through the World Championships’ main break. But hey, better not count this post as a contestant otherwise I’d be having multiple copies. =))

  34. Reggievia says:

    *thanks God I didn’t miss this!*

    Passion aku dari dulu sampai sekarang tetap menulis. Saya suka mengamati kejadian di sekitar lalu menuliskannya di dalam buku jurnal. Saya tidak begitu pandai berbicara, dan terkadang kata-kata lisan tidak bisa mewakili perasaan, jadi menulis adalah salah satu sarana yang paling membantu. Istilah lebaynya, nggak nulis nggak nafas (;

    *fingercrossedtogetthisbook!*
    Thanks, Nda and stay awesome!

  35. annisac says:

    I can’t describe my passion well, but I know what it is. I’m enjoying my minutes doing tweeting or spreading news about information I know, especially information about event or news people should know to broad their mind as well as competencies. I often spend my hours in surfing through internet, finding tips on engaging people via social media. Furthermore, I’m interested in branding business. I think, I’m passionate in doing marketing stuffs as a part of a way to engage people. Some are related with my personal interest in public relation.

  36. Febianca Putri says:

    “What is your passion?” My passion is to be a journalist. I want to be a news anchor. and as a good news anchor I have to be a good reader and also a good listener.

  37. ditha damayanti says:

    my passion is writing. im lucky that i’ve realize my passion since i was a kid. jadi dari kecil aku sudah tau apa yang aku sukai dan mau jadi apa nantinya. yes, i wanna be writer, ketika menulis aku merasakan sesuatu yang amazing, dengan menulis kita bisa mengungkapkan dan mendeskripsikan apa yang ada di pikiran kita menjadi rangkaian kata yang indah. alanda, you’re very lucky that you have a good chance to write a book. :)

  38. aldisamosa says:

    My passions are writing and film-making. I love to write everything, especially screenplay. That’s why I choose screen-writing for film as my major study. Writing a screenplay makes me feel like an architect of people’s dream. For me, film-making is creating a dream for everyone who watches. Besides, I also love to write poems and short stories. Well, more into surrealistic short stories :p.

  39. Riana says:

    my passion would be writing.
    menulis itu sudah seperti terapi bagi saya bagi tiap perasaan yang saya rasakan.

  40. Ana Fauziyah says:

    My name is Ana Fauziyah and I am a dream achiever.
    Since I was a little girl, reading book was my main hobby. There was a time, 6 years ago; I remember that after I had read a teen-fiction book, I said to myself “I can write a story just like the book!” That was my first time to have a dream to be a writer. To make my dream come true, I pursued my studies in State University of Jakarta with a major in Indonesian literature; therefore I was granted a degree Bachelor of Arts. I have attended many activities and experiences related to journalism such as to be reporter and editor just because I want to acquire theoretical knowledge and practical skills in writing. Step by step, I try best to reach my dream. After writing many articles and short stories, I have published my writings in several well-known magazines such as TEMPO, Media Indonesia, Bobo, Ummi, and many more. I proudly say that I am a writer now. With all my experiences above, I am confident to say that I am a dream achiever who will wholeheartedly try to make all my dreams come true.

  41. Isti Subandini says:

    My passions are teaching and writing. I want to be a future teacher who can teach and educate my students well both inside and outside the classroom. I also want to be a writer who can inspire others from my writing. To achieve those goals, now I am joining several education and writing communities which can sharpen my passion.

  42. Miranti Rasyid says:

    My passion is reading a novel. Ketika aku membaca, aku merasakan bukan seperti diriku sendiri. Aku merasa masuk ke dalam sebuah cerita dan menjadi pemeran utamanya!
    Wow!

    Selain itu, aku juga penikmat karya seni. Apapun itu :)

  43. Annisa Ika Tiwi says:

    Simpel sih, passion saya adalah menjadi seorang travel journalist. Berangkat dari keinginan saya yang mendambakan keliling dunia tanpa biaya sendiri alias gratis. Dari situlah, saya bercita-cita menjadi travel journalist. Dalam ekspektasi saya, saya dapat berjalan-jalan ke berbagai negara lalu menjual tulisan-tulisan saya. Akhirnya saya memeperoleh uang, dan dapat mengunjungi negara lainnya, begitu seterusnya :)

  44. Pramesti Laksmi Haksari says:

    My passion is writing. Aku sudah menyadarinya semenjak kelas 1 SMP. Lewat kata dan aksara, aku ingin semua orang menyadari bahwa indahnya semesta juga mampu dirasa tanpa suara. Aku ingin kita semua menyadari, sehebat apapun sebuah karya, tetap Sang Maha yang lebih luar biasa, yang ada di baliknya. :)

  45. Lita anggra says:

    what’s your passion ?
    in the real answers about it my passion is a one of lucky people to get award from Allah SWT to get Allah’s Heaven, and always be the lucky people who can get what she want.

    my passion will be a motivation by me are journalisme and volunteer, why ? can say I always wanted to know and want to be able to reveal the absurd things, when I was a journalism. be a volunteer I want to be a devoted and dedicated to always striving to become a volunteer social has become my passion to help others

  46. Saeful Munief says:

    Nama: Saeful Munief
    Email: saefulmunief@gmail.com
    Jawaban:
    Passion saya adalah menulis dan membuat desain grafis.
    Saya sudah beberapa kali menulis dan komentarlah yang sering didapatkan, begitu juga desain grafis. Pada kenyataannya memang hasilnya kurang memuaskan karena saya masih belajar dan kurang pengalaman. Sedikit demi sedikit, saya pun mulai belajar untuk memahami kekurangan dan kelebihan saya untuk bisa memperbaiki mutu karya yang saya hasilkan. Semuanya butuh proses sampai saya tidak pernah berhenti untuk mendapatkan pengakuan dari orang lain. Pada akhirnya, tulisan-tulisan saya mulai diterima dan desain-desain saya banyak diminati.
    Bagi saya, hasil adalah tipuan yang sering menjerumuskan. Justru prosesnya yang membuat saya semakin memahami tentang arti sebuah usaha. Passion yang saya dapatkan tidak akan mudah direbut kecuali oleh maut.

  47. Diana Arolve says:

    Banyak bidang yang udah aq coba tapi tetep passion aq lebih ke Marketing, bikin strategi dan model pemasaran Produk. kalo udah liat produk kosmetik langsung deh otak pada muter mikirin ini gimana biar lakunya banyak. hehehe
    kadang aq berinovasi juga gmn sich ni produk cepet laku,misal beli2 GRATIS 1 aq rela untung dikit asal strategi yang aq biki itu jalan.
    Buku2 marketing pun jadi makanan otak gak peduli brp duit di abiskan beli buku2 itu yang penting aq senang membacanya.
    Pekerjaan paling enak itu bagi qu Marketing, walopun kita gak punya produk ndiri kalo udah bakat Marketing ya jual aja..hee
    Aq to pengen banget jadi marketing handal ato top marketing nasional biar bisa bntuin perusahaan bisa bangkit lagi ketika mereka turun omset. keilhatany nya ambius, aq hanya menyukai apa yang aq kerjakan :) dan aq akan melakukannya sampai berhasil
    marketing oh marketing ntah kenapa aq suka banget bidang ini terkadang ampe mumet n muak bikin stategi pemasaran tapi aq tetep stay ama bidang yang satu ini.
    I Love Marketing ^^

  48. Maruti Widihadiningtyas says:

    Actually I already had and get amazed with your book, I wanna join this ‘sayembara’ (maybe :p) to get your book and give it to my friend, so she can live her dreams passionately and get lots of inspiration from your book, like I do.
    My passion is actually being active in organizations. I could be very sad if Mum doesn’t allow me to do meeting, held an event, et cetera. But, luckily, she never do that to me. I can feel the happiest moment in my life when I and my team had a meeting for a whole night to held an event then ta-da, the event was successfully held! Although we got lots of obstacles and challenges and mistakes during the time, but we know we can make it if we stand together. Now I’m (hopefully) active and contribute myself in Garuda Youth Community Surabaya and Ismafarsi (Ikatan Senat Mahasiswa Farmasi) Komisariat Universitas Airlangga Surabaya, and I’m feeling wow that I can meet inspiring people there. :)

  49. Pandaraman Lumbantoruan says:

    “What is your passion?”

    if someone ask me : ” Hei Panda, What is your passion?”,
    I think it’s a hard question to answer, I don’t know why..
    From 07.00, when arrived at my office, sit in my desk and do all my job list, and until go home at 19.00, so tired and sleep.

    I don’t know what my passion is?
    would want to help me, to find it?

  50. Pandaraman Lumbantoruan says:

    “What is your passion?”

    if someone ask me : ” Hei Panda, What is your passion?”,
    I think it’s a hard question to answer, I don’t know why..
    From 07.00, when arrived at my office, sit in my desk and do all my job list, and until go home at 19.00, so tired and sleep.

    I don’t know what my passion is?
    would you want to help me, to find it?

    • -kharis says:

      Be the best one. share positive information, my friend. I hate journalist that only publish bad news or sad stories

  51. lucki bagus s says:

    What is your Passion?
    mungkin banyak orang menganggap klise passion ku..
    but, i don’t give a damn
    melihat orang tersenyum atas apapun jerih payah kita, simpel memang…
    sebuah passion yang…bukan sesuatu yg bisa dibanggakan bagi sebagian besar orang :)

  52. Handiko Rahman Pebrianto says:

    My Passion is Writting. seperti mbak alanda, saya telah menemukan passion ini sejak kecil. dimana setiap saya mencoret pena di sehelai kertas putih, saya merasa sebuah Soul dan Feeling sedang beradu dalam dunia imajimasi saya, meluap luap dan bebas :) dan saya berharap passion saya menjadi sebuah jalan untuk masa depan saya :)

  53. Wenny Widyastuti says:

    I really want to have your book actually. But there is no one in my town yet.

    My passion is reading. I really love reading since I was a kindergarten pupil. I think reading is really fun and it has given me a lot of knowledge.

  54. Esvandiari says:

    What is my passion? I need to ask that AGAIN to myself.
    I wanted to be a teacher, I did that.
    I wanted to be a comic artist, I did that.
    I wanted to be an illustrator, I did that.
    I wanted to be a manga teacher, I did that.
    I wanted to be an editor, I did that.
    I wanted to get married, I did that.
    I wanted to have a girl and a boy, I have them.
    It seems I dun have any other passion, huh? Somehow, now I’m becoming a simple one. I realize dt every dreams in mind is nothing without my loved ones around me. I do have a passion now. And I think it’s something that so hard to achieve but yet so worthed so I wont let it go.
    I want to live my life each day the best I can, to be a mum for my children, a wife for my husband, and yet to love my family with all my heart.

    I do hope to get your book, but sharing my passion here is so ‘something’ LOL

  55. Ita Sh says:

    If I could answer the question, I’m not sure that my answer is my real passion. But sometimes, I think my passion is writing. I loved to doing it when I’m happy, sad, or angry. Yeah, I do love to draw my galauness in letters and sentences :)

  56. himmatul Khairah says:

    Actually, I never care about passion. I have no idea what is my passion. why I should have a passion in my life. but now after I graduated from my high school I realized that I have to know what is my passion in life. then I found that my passion is to learning about the language. I really enjoy it when I spent all my day long just to learn about the language from many countries and find out what the meaning of in indonesian. I just feel interested to them. I dont know why but I can make sure it was my passion. and since I know what is my passion I feel that I just can found what my life is for, what should I do for my life.

  57. Rizky Hafizhah Putri says:

    i’m very interest with you because you’re young, beautiful and have a lot of achievement. i started to knowing you by always visiting your website since some people talk about you mom case *sorry to hear that. and I felt wondered with you. i think i’m just like you. loving to study english and starting to be a good writer and storyteller. so, i think thats all my passion. including another thinks i’d love too. we have some similar that i always called i’m your miniature although i never published a book. but i just started to take some observation, find some inspirational people (like you). and may with your DreamCatcher book, i’ll caught my dream to published a book. thank you. i hope i’ll win your give away.

  58. Vera Ciu says:

    If there’s anyone ask me about this cliche question: “What is your passion?” I’d like to answer with “writing”. Because of writing I’ve got something that I’ve never asked before. Such as beautiful friendship, experiences, and many more. Yes, I’m passionately in love with writing. Writing and taking a beautiful photos. Tbh, I want to travel around the world too. I wanna go to Alaska to watch Aurora Boreallis then having my cup of hot choc there, to Santiago Bernabeu to watch El Clasico, go to Venice, and yeah travel around the world. Take a good pictures and write a story about my experiences traveling around the world. Who knows? So yeah. Just dream, believe and make it happens! Pray hard and work hard too! :-)

    PS: Everyone let’s keep fighting to reach our dream! LET’S KEEP DREAMING AND MAKE IT HAPPENS! Tons of lucks for us! :-)

  59. Noviana Nabila Sari says:

    My passion are photography and doing something to help each other, i do love to make or see a nice color in a piece of picture. i want to be a human with value,i do love to make or see a nice smile in their face. i always to contribute to help each other, even just the little thing i can do, just around people in my circle life. i do believe that little thing i contribute to other will drive me to contribute the bigger space in Indonesia, for this universe.

  60. Azlin Ainun says:

    my passion is about fashion and photography . but i think i’m still a beginner :p soooo, i have to learn so many things about them . :))

  61. Defika Annisa Cita says:

    If ryan’s would be drawing, and yours would be writting, then mine would be photography :)
    I love to take pictures, i love capturing moments for i believe every moment which i captured by my camera remains forever and that would be sweet to recalling those memories by seeing these pictures.

    For some reasons, i love taking pictures of children, i’m dreaming of going around the world and taking pictures of children in whole part of the world, I’m willing to capture every expression of theirs and one day i will make those moments that i’ve captured in to a Children Around the World Photo Exhibition (i havent found the name yet for the exhibition tho :p ).
    I know that this passion does not related to what i’m majoring in now, but hey, who says that your passion and your focus have to be the same?! :)

  62. Yane Melisia Lukman says:

    My passion? Writing! Since i was a little girl, i always love to read a book. That made my imagination grow wider. Through writing, i can make anything possible. I can make another ending for things that happened in my life :)

  63. Jullanar Tsari. A says:

    my passion is… having my own cozy bookstore, or comfortable library, or whatever related to books. bcs I’ve already fallen in love with books since I was a child :)

  64. Lulu Leonita says:

    my passion. at first i’m not really sure what my passion is, but then in these recent months i’m interested in writing articles on newspaper or magazines. yeah a journalist. now i’ve been seeking for brilliant idea to write and been trying to write some thoughts and experiences on microsoft words which soon is going to be sent. i always want to be one of those people who can reach achievements and dreams. now i’m trying to be one of it

  65. Wenny Widyastuti says:

    I have soo many passions. I love singing, acting, reading, studying, writing, blogging, many more. But the one I really fall in love is reading. Reading is really fun. Much knowledge given by books. It’s amazing!

  66. Wenny Widyastuti says:

    I really love blogging! Making new post, making friend, and playing HTML code is very cool. I love html so much of making blog template or blog skins. I want to be a web designer sometimes. Maybe..

  67. Wenny Widyastuti says:

    Becoming a blogger, a professional blogger who can edit html code whatever I want is my hope. Now I’ve reach half of them: becoming a blogger and can edit html. I want to be a professional blogger and can randomly freakin edit html.

  68. Wenny Widyastuti says:

    Now, I’m on eleventh grade and I’m on science class. I love chemistry and physics. I study them every I want. Later, on SNMPTN I’ll take FKIP for physics (or chemistry). Being a good lecture!

  69. Nanda Faridah says:

    What my passion?
    All I’ve done.
    LIke writing, drawing, and dreaming.
    still thingking what i want to be?
    But I just found that I want to be myself, doing what i love. Make them become reality. I think if I just do that I will now what my passion.

  70. Nanda Faridah says:

    What my passion?
    All I’ve done.
    LIke writing, drawing, and dreaming.
    still thingking what i want to be?
    But I just found that I want to be myself, doing what i love. Make them become reality. I think if I just do that I will now what my passion.

  71. Stephanie Apriliana says:

    So, what’s my passion?
    hm, not really sure..
    But for now..aku yakin, aku mencintai dunia kesehatan, sebagaimana aku sangat menyukai coklat :D
    Aku ingin bisa bersama2 dgn tenaga profesional kesehatan lainnya berusaha mewujudkan status kesehatan setiap masy optimal.. Dan itulah yg membawaku utk ttp semangat meraih mimpiku menjadi seorang yg berguna utk orang lain..
    So, here I am now, in a medical school for learning how to be a professional medical doctor.. And also to make my dream is not only a daydream but become a real :)

  72. Wenny Widyastuti says:

    I have too many hobbies, to many wants, but the best thing I ever think is being a professional lecture who can write well.

    Because I love physics and I love writing.

  73. Marika Ayu Putri Ramadhani says:

    My Passion is just a simple things. In my live, i want my mom to be happy and i will work hard for that. My mom is everything for me.

  74. Nastiti R Utami says:

    I wanna be a world traveller. Dimana saya bisa mengeliling dunia menambah semua pengetahuan dunia internasional saya. I love travelling that can make me feel so happy.

  75. Mey says:

    When I was 5, my parents told me that cleverness is the most important thing in any person’s life. That makes me passionate enough to be a scientist.

    When I was 11, my granny told me that becoming popular will be very tempting. That makes me more passionate to be an entertainer, besides being a scientist.

    When I was 15, my relatives told me that I might have a good speaking ability. So, I gave up my old passion, I thought being a PR (or something like that) would be fun.

    When I was 18, life woke me up. Life was no longer all about “what is my passion”, it became “what is my responsibility”. I did realize my responsibilities toward my family. I started to “grow” (nowadays I call it “being confused”). All those mess things made me passionate to be an entrepreneur.

    Well, I’m 22 now. Life begins to turn upside down. Yesterdays, (almost) everybody told me to do this, to become that, and so on. Nowadays, they leave me. They say, “Just do everything you want for your own life, kid”

    I still manage to be an entrepreneur, but I do realize what my passion really is. It’s singing. I want to be a singer, Broadway singer, since 12. That’s the first time I watch “Moulin Rouge”. Besides singing, I also love writing, since 7. That’s when my mom told me to start a daily journal (I used to be a very “calm” kid, that worried my mom, she couldn’t guess what I was thinking/feeling).

    I never stop doing those 2 hobbies although my goals keep changing. Sometimes we forbid ourselves to admit our confusing moments. That’s natural, but also forbids ourselves to know what our passion really is (:

  76. Novida Fatma Dewita says:

    My Passion is….

    I don’t know!

    *kinda desperate *

    what I know now is I need to read your book. I have to.

    Hope you kind enough to help me. :)

  77. Yaya says:

    My passion is writing :)

    Sejak kuliah, mata kuliah yang paling ditunggu-tunggu ya kelas writing. Menurutku saat menulis gue bebas jadi diri gue sendiri tanpa takut ada yang ngejudge macem-macem. Mungkin karena itu juga gue lebih seneng berekspresi lewat tulisan daripada ngomong langsung :)

    Selain itu aku juga suka ngeblog. I loveeeee blogging.
    Dari Blogger, Multiply, WordPress sampai wordpress yang pake domain sendiri. Gue suka nulisnya, dan lebih suka ngulik blognya. Sampe 5 tahun yang lalu pernah buat usaha menerima pesanan membuat blog sama kakakku.

    Passion gue yang lain adalah kota Mekah dan Madinah.
    YES, I’M IN LOVE WITH THAT PLACES. Bahkan gue punya impian pengen pindah tinggal disana. Still Don’t know how, though :)

  78. margaretha elisabeth siregar says:

    when i think about my passion, i straightly think about learning new things. to do that i have to be brave and never think twice for trying something new. i want to travel this world and simply learn people and the culture without any limit.

  79. Averina Lita says:

    I always loved to write. I love how i can express myself and my thoughts/opinions/point of view without actually saying them outright. Writing is surely my passion. I have so many dreams, like publish my own novel also start a career in journalism. And i’m working hard to pursue it.

  80. -kharis says:

    In honestly, my passion is holiday. I’m going to around the world as son as possible. It’s my history. I do what I love and do it honestly. I just need bless from my parent.

    Note: I red the review of Dream Catcher from Pandji website few months ago. and I’m thinking to breaking habit (from DVD Hunter to Book Hunter)

  81. Jullanar Tsari. A says:

    my passion is… having my own cozy bookstore, or comfortable library, or whatever related to books. bcs I’ve already fallen in love with books since I was a child :)

    • -kharis says:

      Gookill, punya Heavier than Heaven Biography Kurt Cobain. Please help me, kalo nyasar ke toko buku atau perpus. terima kasih

  82. Ratih Tiyas says:

    My passion? Hmmm, maybe writing and traveling. Masih belum jelas apa kedua hal itu memang benar-benar “passion”-ku. Aku sendiri masih mencari-cari dan bertanya-tanya pada diriku sendiri. Hanya yang jelas, aku benar-benar menyukai kedua hal itu. Bahkan menjadi seorang penulis yang bisa menginspirasi para pembacanya di seluruh penjuru dunia sudah menjadi mimpiku. Aku bisa saja tenggelam ketika menulis. Larut dalam kata-kata yang aku tuangkan di layar komputerku atau hanya dalam secarik kertas. Jika itu terjadi, aku bisa sejenak melupakan semua beban dan masalah-masalah yang mengganggu pikiranku.
    Kalau aku bisa memilih dan menentukan sendiri atau berkompromi dengan Tuhan tentang takdirku, aku ingin menjalani hidup sebagai seorang penulis yang bisa dengan mudah berkeliling dunia. Menjelajahi setiap sudut sebuah kota di seluruh dunia, duduk di samping jendela di sebuah coffee shop hanya untuk memperhatikan bagaimana kehidupan di sebuah kota berjalan setiap harinya, berjalan-jalan sambil mempelajari kebudayaan di setiap negara. Mengabadikan keunikan-keunikan setiap ras dan suku bangsa yang ada dalam sebuah buku.
    Akan sangat menyenangkan jika aku bisa mewujudkan semua itu dengan mudah. Tapi tidak, tidak ada yang mudah kalau sudah menyangkut mimpi. Karena Tuhan tidak pernah menciptakan mimpi yang mudah diraih. Mimpi yang ingin diraih, harus selalu diawali dengan kerja keras.
    Itulah yang terjadi padaku sekarang. Berusaha sangat keras agar semua mimpiku-yang orang lain anggap tidak akan bisa terwujud-bisa menjadi kenyataan meskipun tidak ada jalan yang mudah untuk menuju kesana. Tapi aku akan terus berusaha untuk membuktikan pada semua orang yang sudah meremehkanku bahwa tidak ada mimpi yang tidak bisa terwujud dengan kebulatan tekad dan kerja keras.

  83. Diah Ayu Wulandari says:

    My passion is all about art. Aku suka sama hal-hal yang berbau art, termasuk fashion. And I have a dream to build an Art Place, Amin o;)

  84. Tirza Theorupun says:

    If the definition of passion is something that will make you love and happy to do it, I think, it’s gonna be dancing.
    I love traditional dance. Really love it.
    I felt so happy when I was dancing. The feeling when I made a movement, the feeling when I felt the rhythm of the music. That’s pretty cool!!
    Moreover, the feeling when people saw us dancing on a stage, then they smiled, that’s actually a big pride for me. :D

  85. Yulia Wahyuningsih says:

    Yulia Wahyuningsih
    wahyuningsihyulia@yahoo.com

    Passion saya adalah fashion. Every little thing of fashion menarik hati saya. Sampai suatu ketika saya mendapat tawaran untuk berkontribusi di salah satu website sebuah majalah lokal, saya senang bukan main. Ketika saya memberi tahu teman-teman saya tentang itu, yang mereka pertama kali tanyakan adalah soal bayaran. Ketika saya menjawab tidak dibayar, mereka terkesan meremehkan saya. Tapi saya tidak peduli, apakah saya akan mendapat bayaran atau tidak. Yang penting bagi saya, saya sudah selangkah lebih dekat dengan masa depan saya di bidang fashion :)

  86. Icha says:

    My passion is, doing modelling, broadcasting, and dancing. I’m a shy. I’m always looking at the floors when I’m walking trough my class.
    But when I puts on my heels and beig on stage. It feels like I can look at every people eyes and kill them at the time with my look. The stage give me energy that noone can. I could be the girl that you can ignore in daily life, but on the stage, I feel like “you have to look at me. noone can steal my spotlight. they’re mine.”

    Doing broadcast, I love it when people listening to you. DO what you tell them to do. Requesting the song, talking to you by phone, and blabla. I also like it so much when I give some people advice and they’re truly practising what I’ve told. I’m feeling usefull. I’m glad I’m needed.

    P.S. : Sorry for bad english. :)
    Thank you for inspiring me.

  87. Briliani Dwi Harnawan Putri says:

    I’m really passionate about writing, food and earth.

    1. Menulis

    Ketika saya menulis, saya menyadari bahwa saya benar – benar do what I love to do. Menikmati mili detik demi mili detik untuk membuat benang merah apa yang akan saya tulis. Atau sekadar langsung menulis satu atau dua paragraf yang kadang tak tahu dimana rimbanya. Saya masih belajar. Belajar menjadi penulis yang baik. Baik untuk diri saya sendiri, untuk orang lain maupun untuk lingkungan sekitar saya atau bahkan lebih besar lagi.

    2. Food

    Ibu saya, seorang dosen teknologi pangan. Sejak kecil, saya sudah diikutkan dalam beberapa proyek pangan beliau. Sewaktu kelas 3 SD bahkan saya tahu apa itu yeast dan teman – teman sebangsanya. Lingkungan memang bisa menumbuhkan passion baru dalam diri kita. Ketertarikan saya pada makanan, membuat saya suka mencari seluk – beluk tentang suatu bahan makanan dan memikirkan, “Sesuatu apa yang bisa saya buat dari bahan ini ? Sesuatu yang belum pernah ditemukan oleh orang lain !”.

    3. Bumi

    Merasa sangat risih ketika melihat kerusakan di bumi kita tercinta. Apalagi, kerusakan – kerusakan kecil yang notabene seharusnya dapat tidak dilakukan. Kerusakan kecil yang saya maksud, misalkan membuang sampah sembarangan, penggundulan taman, penggunaan plastik yang berbihan, dan lain – lain. Mimpi saya adalah saya bisa menyuarakan isi hati saya serta mengajak orang – orang (selain teman-teman saya) untuk ikut andil dalam penjagaan bumi kita tercinta ini.

  88. Shabrina V. I says:

    I was going to write something nice about my passion, then I realize that the winners are chosen randomly by random.org, which means I could write basically ANYTHING and still have the chance to win your book.
    I know that you, most probably, are busy. Just like me, you have your own life too. Yet, I honestly am disappointed. Everybody here, writing about their passion and, perhaps, spent some time to arrange the sentences in such a way that their comments will be read and appreciated.
    To be fair, I am sure you spend some time in reading all those comments. Thank you for that :) Also, maybe, you prefer to choose the winner randomly, since it is hard to choose which two are better than the others. Or perhaps, it has something to do with judging other people’s passion. I don’t know.
    I believe that you are a good person and always give your best for everything. So, it’s just me, a random person, saying that I feel it will be more fair if you could read all of them and somehow try to look how passionate those people are. Then, choose the best two.
    Anyway, good luck for your books and everything! =)

  89. Rizka W says:

    “What is your passion?”
    Sekarang saya telah menemukan apa passion saya. Saya senang menggambar atau segala hal yang berhubungan dengan desain. Walaupun saya kuliah tidak mengikuti passion saya, tapi saya yakin, suatu saat nanti passion saya tersebut bisa mengangkat saya :’D!

  90. Wenny Widyastuti says:

    I really really love reading. In the future, I hope I can own a (or many) bookstore. Give them who same like me –love reading– to fulfill their needs.

    I hope I can live my dream.

    And I wish I can win the book =3

  91. Wenny Widyastuti says:

    I think I hope too many hobbies and too many wants to do.

    I love writing and I want to be an author.
    I love reading and I want to have a (or many) bookstore.
    I love physics and I want to be a lecture.
    I love singing and I want to be a singer.
    I love blogging and I want to be a web designer.

    But I love home.
    I still want to be a part time housewife later.
    I dont want to be a full time worker who forget my children and my husband.

  92. Hanindha Pradipa says:

    Hmmm… My passion is just listening to the music. Simple, but everytime I listen to the music, I feel sooo comfortable. Music could make me forget all of my problems for a while. It also could make me ‘ksbb’ with someone in the past. Yeah. Listening to the music is an enjoyable thing to do in all time!

  93. Pujatri Fauziah Ilham says:

    i have much passion and i pack them into one big DREAM. I always feel happy every time i heard of the word “DREAM”. karena kata ajaib itu memacu saya untuk berpikir bagaimana cara meraih mimpi saya.

    But, my Biggest Passion is SINGING & DANCING, saya bahkan bermimpi untuk bisa menjadi seorang penyanyi + penari suatu saat. Tinggal di kota kecilpun tidak mematahkan semangat saya untuk mengejar mimpi saya itu (yang banyak orang bilang “ketinggian” untuk remaja kota kecil seperti saya) untuk menjadi real. Well, singing & dancing are on the first line at my life list. :)

    and i wish Dream Catcher can help to grow up my spirit every time i feel “almost hopeless”.

  94. Hacker Purwakarta says:

    {your blog|your site|web site|your website|weblog} is very helpful to me, {I am|I’m|I will be|We are|My business is} {so|therefore|thus|consequently|and so} {excited|fired up|thrilled|ecstatic|enthusiastic} {to be|to become|being|to get|for being} {visiting|going to|browsing|traveling to|viewing} {on this|about this|with this|for this|within this} {blog|weblog|website|web site|blog site}. {It is|It’s|It really is|It can be|It truly is} {unfortunate|regrettable|unlucky|sad|ill-fated} {the article|the content|this article|this content|this great article} {above|over|previously mentioned|earlier mentioned|preceding} {there are|you will find|you can find|you’ll find|you will discover} {few|couple of|handful of|number of|several} {who|that|which|whom|exactly who} {do not understand|don’t realize|don’t understand}, {please|make sure you|you should|remember to|you need to} {made clear|explained|clarified}…Thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *